Hämeen Kokoomusnaisten kannanotto: Omaishoitajat mukaan kehittämään omaishoitajuutta

7.5.2014

HÄMEEN KOKOOMUSNAISTEN KEVÄTKOKOUKSEN 24.4.2014 KANNANOTTO

Omaishoitajat mukaan kehittämään omaishoitajuutta

Suomessa on yli 300 000 omaishoitajaa. Heistä vain noin 40 000 saa omaishoidon tukea. Huolenpito omaisista ja läheisistä on yhteisön sosiaalista pääomaa, jolla on suuri inhimillinen ja taloudellinen merkitys. Lähtökohtana omaishoidon tuen myöntämiselle on, että ihminen tarvitsee hoitoa tai muuta huolenpitoa, jotta hän voi selviytyä omassa kodissaan. Hoidettavan omainen tai muu läheinen henkilö on valmis vastaamaan hoidosta ja huolenpidosta tarpeellisten palveluiden avulla.

Raja läheiselle annettavan avun ja varsinaisen omaishoitajuuden välillä on häilyvä. Ei ole aina selvää, koska apu on tavanomaista auttamista ja koska se oikeuttaa omaishoidon tukeen. Toisinaan omaishoitajat arastelevat virallisen sopimuksen tekoa kunnan kanssa. Taustalla voi olla pelko tilanteesta, jossa hoidettavan kunto heikkenee ja hoitaja ei enää pystykään hoitamaan – jääkö silloin sopimuksen vangiksi.

Kuntien tulisi järjestää säännöllisiä informaatiotilaisuuksia, jossa kuntalaiset voivat kysyä ja saada vastauksia. Tarvitaan matalan kynnyksen paikkoja, joissa saa tietoa ja on mahdollisuus tutustua omaishoitoon liittyviin asioihin. Tarvitaan paikkoja, joissa voi ilman sitoumuksia keskustella omaishoitajan arjen iloista ja haasteista.

Omaishoitolaki velvoittaa antamaan hoito- ja palvelusuunnitelman ohessa kirjallisesti tietoa omaishoitolain mukaisista oikeuksista sekä lain soveltamisesta. Omaishoidon tukeen sisältyy hoidettavalle annettavia sosiaali- ja terveyspalveluita, kuten kodinhoito-, kylvetys- ja ateriapalveluita. Kunta nimeää omaishoitajalle yhteyshenkilön, joka antaa ohjausta ja neuvontaa, tukee jaksamista ja on valmiina tarjoamaan tukimuotoja. Henkilö osaa katsoa asioita omaishoitajan ja hoidettavan näkökulmasta.

Omaishoitajat kokevat vertaistuen antavan voimia jaksamiseen. Tukiryhmiin lähteminen ei aina kuitenkaan ole yksinkertaista. Olisi luotava mahdollisuudet osallistumiseen, myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Hämeen Kokoomusnaiset vaatii, että omaishoitajat otetaan mukaan omaishoidon kehittämiseen. Heillä on vahva asiantuntijuus. Esimerkiksi palvelusetelijärjestelmää on kehitettävä omaishoidon tarpeita vastaaviksi. Tarvitaan informaatiota, matalan kynnyksen paikkoja, avoimuutta, yhdessä tekemistä ja suunnittelemista.

Lisätietoja:
Hämeen Kokoomusnaisten puheenjohtaja Liisa Juvonen, gsm 050 373 9656