Hämeen Kokoomusnaisten syyskokous: Suomi vanhenee - Omaishoitajien jaksamiseen ja hyvinvointin kannattaa panostaa

9.11.2012

Suomi vanhenee - siksi keskustelua omaishoidosta on pidettävä jatkuvasti esillä ja sanoista on nyt päästävä konkreettisiin tekoihin! Kotona asuminen tuo yhteiskunnallisesti merkittävää säästöä ja lähes aina se on myös yksilön näkökulmasta mielekkäämpi ratkaisu kuin laitoshoito. Suomessa on noin 300 000 omaishoitajaa, joista kolme neljäsosaa on naisia. Lisäksi viidennes omaishoidon tukea saaneista on täysipäiväisesti työssäkäyviä.

Yhteiskunnan kannalta omaisten antama huolenpito on lähes ilmaista. Omaishoidon tärkein motiivi on läheinen suhde, joka ei ole syntynyt hoidon tarpeen perusteella, vaan on olemassa siitä riippumatta. Omaishoidon asema tänä päivänä on niin sanottua epävirallista hoitoa ja se perustuu henkilökohtaiseen suhteeseen ja vastuuntuntoon ihmisten välillä. Omaishoidon tukea myönnetään hoitotyön sitovuuden ja vaativuuden perusteella ja se on lakisääteinen kunnan yleiseen järjestämisvelvollisuuteen kuuluva palvelu, jonka järjestämisestä kunta huolehtii määrärahojensa puitteissa. Käytännössä omaishoidon tuki on erittäin pieni rahallinen korvaus, joka ei läheskään aina kata edes kuluja, joita omaishoitajille tulee esimerkiksi hoidettavan kuljetuksista.

Hämeen Kokoomusnaiset vaativat, että kunnissa aletaan aktiivisesti kehittää omaishoitoa siten, että siitä tulisi todellinen vaihtoehto: omaishoidon tukea tulee nostaa ja rahallisen korvauksen lisäksi on taattava omaishoitajan jaksamisen tueksi vapaapäiviä, virkistystä ja kuntoutusta. Myös työn ja omaishoidon yhteensovittamiseen tulee kiinnittää huomiota. Hämeen Kokoomusnaiset esittävät, että omaishoidon määritteleminen työksi voisi olla ratkaisu, jonka avulla vahvistetaan omaishoitajan asemaa yhteiskunnassa.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Sanna Selin 050 3036 871; Piirihallituksen jäsen Pirjo Savolainen 040 673 2978